Oświetlenie LED - bagażnik O2 kombi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xman
    Classic
    • 2014
    • 8

witam
    post za postem i leci kolejna strona
  • cynamon
    Classic
    • 2012
    • 39
    • Superb II combi (3T5)

Witajcie,

Postanowiłem w swojej O2 kombi przerobić oświetlenie bagażnika, ponieważ ciemno w nim mimo oryginalnego
    oświetlenia albo właśnie przez nie Wewnątrz auta w zasadzie wszystkie żarówki wymieniłem na oświetlenie LED,
    więc i bagażnikowi się dostanie, żeby nie czuł się gorszy.

Najtrudniejszy był wybór miejsca, bo jak wiadomo w kombiaku jest roleta i nie ma rantów po bokach
    pod którymi można by było zamontować źródło światła, które nie raziło by zanadto.
    Mój wybór padł na miejsce pod miejscem mocowania rolety. Są tam takie wąskie kanały
    (chyba pod półkę ale nie wiem dokładnie, grunt że są) gdzie idealnie pasują moduły LED,
    którymi dysponuję i po założeniu rolety nie ma mowy, żeby raziły nawet gdy roleta jest zwinięta.

Potrzebne materiały i narzędzia:
    - moduły LED (x2 i x3 źródła światła)
    - taśma piankowa dwustronna
    - cienkie przewody elektryczne
    - lutownica, topnik i cyna
    - rurka termokurczliwa
    - gluegun
    - wkrętarka i cienkie wiertło
    - śrubokręty torx

Według mojego zawodowego doświadczenia twierdzę, że moduły LED są zdecydowanie
    lepsze niż taśmy LED'owe pod względem jasności świecenia i żywotności.
    Zamontowałem moduły do lampki nad kokpitem i jest zdecydowanie jaśniej niż
    oświetlenie, które było zamontowane oryginalnie. Oczywiście nie wszędzie da się
    zastosować moduły ze względu na ich wielkość, a taśmy są elastyczne i łatwo się
    je układa do kształtu podłoża. Jak zwykle są plusy i minusy. W najbliższym czasie
    będę montował podświetlenie dołu drzwi oraz nóg kierowcy i pasażera.

1. W pierwszej kolejności demontujemy roletę.
    2. Odkręcamy śruby mocujące plastiki do których będziemy montować LED'y (x3)
    Jedna ze śrub jest schowana pod plastikiem osłony, która biegnie pionowo po lewej i prawej stronie bagażnika. Kolejne ukryte są pod boczkami tylnej kanapy przy drzwiach.
    3. Gdy mamy wszystko odkręcone i półeczki na wierzchu, wiercimy dwa małe otworki na przewody przez które je przewlekamy.

4. Wklejamy moduły w zagłębienia.

5. Przewody przyklejamy do obudowy za pomocą gluegun'a, żeby nie latały bez ładu i składu.

6. Rozbieramy lampki i wklejamy moduł (x2), który uprzednio należy przyciąć do odpowiedniego rozmiaru, ponieważ są troszkę za długie.

7. Zasilanie obu modułów LED lutujemy do mocowań po żarówkach.

Po złożeniu powinno to wyglądać tak:

8. Składamy całość w odwrotnej kolejności niż odbywał się demontaż.

A oto efekt mojej pracy :

Pozdrawiam

Komentarz

• kazek103
      Rider
      • 2012
      • 351

Ciekawe i fajny efekt końcowy, gdzie nabyłeś te dodatkowe moduły do bagażnika ?
      Ja również wymieniłem całość oświetlenia wewnętrznego na Led, znalazłem kolegę który zajmuje się prof. produkcją takich modułów na wymiar do lampek wewnętrznych.
      Załączone pliki

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A ja to zrobiłem szybciej i bez rozkładania i jeszcze światło led świeci mi w dół na bagażnik, a nie na boki.... paski ledowe od spodu zaatakowałem rzepem i są podklejone od spodu rolety - bliżej siedzeń. W razie gdybym potrzebował wymontować cała rolete to 1 sek i ledy odpięte. Reszta podłoczen identycznie ale bez rozbierania plastików.
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• cynamon
          Classic
          • 2012
          • 39
          • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez kazek103
          Ciekawe i fajny efekt końcowy, gdzie nabyłeś te dodatkowe moduły do bagażnika ?
          Ja również wymieniłem całość oświetlenia wewnętrznego na Led, znalazłem kolegę który zajmuje się prof. produkcją takich modułów na wymiar do lampek wewnętrznych.
          Te moduły, których użyłem, wykorzystuję na co dzień do produkcji kasetonów.
          Są to moduły, które kupuję u swojego dostawcy hurtowo ale podejrzewam, że koszt
          takiego modułu to 3-6 zł w detalu. Do podświetlenia lampki nad kokpitem dałem dwa
          takie moduły x3 diody i zastanawiam się, czy nie jest za jasno a do oświetlenia
          schowka użyłem pasków ledowych.

A jak u Ciebie jest z rozproszeniem światła, bo widzę, że ledy są bardzo blisko szybki?
          Ja dałem ledy dość głęboko, więc rozproszenie światła jest dobre i nie widać punktów
          świetlnych.

[ Dodano: Sob 30 Lis, 13 17:59 ]
          Zamieszczone przez piotrek_os
          A ja to zrobiłem szybciej i bez rozkładania i jeszcze światło led świeci mi w dół na bagażnik, a nie na boki.... paski ledowe od spodu zaatakowałem rzepem i są podklejone od spodu rolety - bliżej siedzeń. W razie gdybym potrzebował wymontować cała rolete to 1 sek i ledy odpięte. Reszta podłoczen identycznie ale bez rozbierania plastików.
          Twój sposób też jest dobry, ale ja unikam takich rozwiązań "żeby zrobić coś to muszę zrobić coś" Jestem fanem najprostszych rozwiązań nawet jeśli na wykonanie potrzeba dużo więcej czasu i pracy. W tym wypadku musiałem zrobić coś takiego ze względu iż często roletę demontuję wożąc różne graty

Komentarz

• KulfonP
            Rider
            • 2010
            • 391

Doceniam trud włożony w tego moda ale nie lepiej kupic gotowe lampki np. takie:

Lampki bagaznika
            lub podobne?

Światła aż nadto, niepotrzebne lutowanie, paski ledowe itd., wszystko wygląda jak ORI...

Komentarz

• cysterniarz
              RS
              • 2008
              • 1887
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
              ja podobnie, z tym że zrobiłem rozłączenie wtykiem chinch (koszt moda 10zł)

Komentarz

• cynamon
                Classic
                • 2012
                • 39
                • Superb II combi (3T5)

Ale jak miło coś zrobić samemu i mieć z tego satysfakcję.
                Lubię to po prostu i nie traktuję tego w kategoriach straty czasu i pieniędzy.

Komentarz

Pracuję...